Golemův šém

Kakaovník, kakao a čokoláda

KAKAOVNIK_1

Kakaovník pravý (Theobroma Macao) je strom dorůstající výšky 4-12 metrů a dosahující průměrné tloušťky kmene 2 decimetry. Poměrně drobné, nevonné květy vyrůstají po celý rok ve svazečcích přímo ze silnějších větví a kmene. Ačkoliv kakaovníkové stromy bohatě kvetou, dávají poměrně málo ovoce, neboť převážná většina květů opadá a pouze malé procento jich dospěje v plody. Květy mají bílou nebo růžovou barvu, nevoní, nezapáchají ani neoplývají nektarem a většina hmyzu je tak míjí bez povšimnutí. Dochází u nich buď k samoopylení nebo opylení obstarává jeden druh malého pavoučka z rodu Forcipomyea. Zhruba 4-5 měsíců po odkvětu dozrávají plody, jejichž velikost je různá podle odrůdy kakaovníku, může to být až 25 cm na délku a 10 cm do šířky, tvarem se podobají okurkám.


Uvnitř je 30-70 černohnědých, oválných přibližně třícentimetrových semen, které nazýváme kakaové boby. Vyloupaná semena se očistí, fermentují, usuší a takto upravená se převážejí do čokoládoven. Zde se boby upraží a po oloupaní rozemelou na tučnou kakaovou hmotu, která se smíchá s cukrem, případně s dalšími přísadami, a z takto upravené směsi se vyrábí čokoláda. Část kakaové hmoty se za tepla lisuje, čímž se od sebe oddělí kakaové máslo a kakaový prášek, známý jako kakao. Semena kakaovníku obsahují kromě minerálních solí a řady dalších látek i alkaloid theobromin, jehož posilujících účinků při tělesné i duševní únavě využívali Indiáni již před tisíciletími.


Aztékové nazývali kakaovník cacauati a tento název v trochu pozměněné podobě-cacao (česky kakao) převzali i Evropané. Stejný původ má i slovo čokoláda, neboť tuhým výrobkům i nápojům z kakaových bobů říkali chocolati.

kakao_1kakao_2kakao_3kakao_4kakao_5

Prvním Evropanem, který kakaovník spatřil byl Kryštof Kolumbus, ale teprve španělský dobyvatel říše Aztéků Fernando Cortéz přivezl roku 1528 plody kakaovníku a čokoládové placky (čokoládové koláče) do Evropy, které předložil španělskému králi. Zprvu novinka na královském dvoře velký dojem neudělala. Čokoláda si získala velkou oblibu až tehdy, když se začala sladit. Nová pochoutka byla zprvu velice drahá a mohli si ji dovolit jen ti nejbohatší. Cestu do světa si čokoláda začala razit cestu až v době, když španělské tajemství odhalili Italové, Francouzi a Holanďané.

12